Ziua #1 Zbor Bucuresti-Fez cu escala
**Contactati-ne pt plecari la cerere din Cluj, Timisoara, Iasi sau orase din Europa
Ziua #1 dimineata ne vedem pe Aeroportul “Henri Coanda” din Otopeni la punctul de intalnire stabilit ca sa ne imbarcam pentru zbor. O sa avem deja biletele de avion si check-in-ul facut dinainte, asa ca nu trebuie decat sa mergem la poarta zborului si sa ne imbarcam.
Fiecare participant in Maroc Experience are dreptul la 2 bagaje de mana de 10kg cu dimensiunea 50x40x25cm si de 5 kg 40x30x25cm care se vor lua in cabina.
Optional poti sa achiti o taxa suplimentara companiei aeriene si sa-ti include si un bagaj de cala de 20kg – cost 50 euro/zbor. (daca doresti).
Vom zbura in jur de 2h 45 minute din Bucuresti catre Belgia/Italia, unde vom avea o escala de 5-6 ore dupa care ne vom imbarca pentru a zbura catre Maroc. Vom ajunge in Maroc la 23:00 seara. La aeroport dupa noi va veni microbuz care ne vor duce la Hotelul din Fez, unde vom merge sa ne cazam in camere duble cu baie proprie.
Seara putem iesi in oras sa luam cina si sa ne familiaziram cu Fez pentru ca a 2-a zi pornim sa vizitam orasele din Maroc.
Ne cazam in prima noapte in Fes la Hotel Sofia 4* sau similar din Fez in camere duble/twin cu Mic Dejun inclus
Ziua #2 Fes el Bali, Tabacaria Chouara & Experiente
In ziua #2 o sa ne trezim de dimineata sa luam micul dejun la Hotelul Sofia, dupa care ne vom intalni la 8.30 cu cel mai simpatic ghid marocan – Mohammed, cel care ne va indrum in cunoasterea Fez-ului.
Ne vom urca in mini-busuri si vom poposi la primul nostru obiectiv de pe traseu – Palatul Royal din Fes, resedinta regelui Mohamed al IV-lea. Aici vom face cunostinta cu insemnele regale si cu obiceiurile marocane pe care ni le va prezenta ghidul nostru.
Vom continua vizita noastra in Fez cu urcarea pe o colina vestica a orasului de unde vom putea admira privelistea asupra Fes el Bali (medina veche a Fez-ului) fondata in anul 789 de dinastia Idrisid si ne putem face multe selfiuri si poze cu peisajul. Urmatoarea oprire o sa o facem la intrare in medina veche, acolo unde ne asteapta un traseu serpuit printre casele marocane construite de mai bine de cateva sute de ani.
Vom urca in mini-busuri si vom merge apoi sa vizitam un atelier de ceramica din Fes, acolo unde secretele au fost bine pastrate si transmise mai departe din tata in fiu de mai bine de 5 generatii. Aici vom descoperi cum se fac celebrele vase de lut pentru tajine, vom descoperi mana lui Fatima si alte obiecte mestesugaresti, toate facute manual cu multa truda de catre ucenicii marocani. Vom putea bea si un ceai de menta proaspat facut si vom putea sa ne cumparam la alegere suveniuri de ceramica beneficind si de negocierea pe care o face ghidul nostru pentru noi.
Prima oprire o vom face in apropiere de Universitatea Quaraouiyine care este cea mai veche din lume (mai batrana ca Sorbona sau Oxford) fondata in anul 859 de catre Fatima al-Fihri. Nefiind musulmani nu vom intra in interior sa o vizitam, insa vom auzi cat mai multe povesti despre medina veche a Fez-ului, cunoscut ca Mecca Vestului sau Atena Africii.
Vom continua traseul si ne vom furisa intr-o gradinita foarte micuta unde vom vedea cum invata traditional copilasii marocani si vom descoperi misterul brutariilor vechi la care familiile din medina isi aduc aluatul pregatit pentru a se coace in painici laolalta.
Nu vom rata nici secretul esarfelor si covoarelor testute de marocani traditional chiar si in anul 2016 ca acum zeci de ani, de aici vom putea sa ne invaluram esarfe ca berberii in zeci de moduri si vom putea sa cumparam suveniruri dupa ce vom negocia.
Traseul nostru va continua in Medina veche printre stradutele inguste catre celebra Tabacarie Chouara din Fez unde unde vom avea prilejul sa descoperim secretul celei mai vechi traditii din Maroc, vopsitul pieilor, pentru ca mai apoi sa vedem poarta Bab Bou Jeloud, un edificiu cu adev?rat impresionant.
Nu vom incheia vizita noastra in medina fara sa vedem un atelier de mestesuguri din portelan, dupa care vom asista la o prezentare de leacuri al uneia dintre cele mai cunoscute farmacii berbere din vechea medina, acolo unde vom putea cumpara ulei de argan, ulei de masaj, leacuri marocane eficiente si machiaje naturale, totul fiind facut de familia marocana cu toti membrii familiei.
La finalul vizitei noastre ne vom imbratisa cu Mohammed ghidul nostru si de-ti va place experienta cu el sa nu uiti sa lasi un bacsis de 2 euro pentru ca pentru ghizii marocani bacsisul e o forma de recunostinta si multumire.
Volubilis – capitala regatului Mauretaniei
Urmatoarea destinatie a noastra va fi vizitarea Volubisului – capitala regatului Mauretania pe vremea imperiului roman. Aici vom descoperi cele mai impresionante si bine pastrate mozaicuri romane din nordul Africii. Asezarea a luat nastere in secolul I. Sit-ul ocupa 42 de hectare, are peste 2.6 km de ziduri, un apeduct inca vizibil si doua strazi romane. Mozaicurile au fost asezate in casele bogatasilor vremii (patricieni) si ocupa in principal zone din case ca dormitor, camera de oaspeti si camera de zi. Mai pot fi vazute termele romane, piata centrala, canalizarea inca functionala si parti din Apia Romana.
Orasul a fost cucerit de triburile locale de la romani in anul 285 si de atunci a decazut. Cutremurul din jurul anului 1750 a distrus mare parte din ce a mai ramas.
MOULAY IDRISS ZERHOUM
La doar 5 km de Volubilis se afla Moulay Idriss Zerhoum numit si „orasul sfant”, numele vine de la Moulay Idriss – cel ce a adus islamul aici in 789 (foarte venerat de marocani) iar „zerhoum” este numele muntilor din apropiere. Moulay Idriss I a fondat pe langa orasul ce-i poarta numele si orasul Fes a carui dezvoltare a fost continuata de fiul sau Moulay Idriss al II-lea. Orasul se intinde pe doua varfuri de deal, are o piata centrala, un bazar cu de toate si Mausoleul cu mormantul lui Moulay Idriss I dar unde turistii nu pot intra.
Ne cazam in a doua noapte in Chefchaouen la Hotel Parador 4* sau similar in camere duble/twin cu Mic Dejun inclus
Ziua #3 Chefchaouen – Turul Atractiilor Turistice
In dimineata cu numarul #3 ne trezim si servim micul dejun dupa care plecam catre Piata Outa el Hammam sa vizitam Kashbas-ul si muzeul sau. Ne vom pierde printre stradutele intortocheate din Medina din Chefchaouen condusi de albastrul marii.
Apropo,Ai idee câte feluri de albastru exista? Il vei gasi in toate nuantele in Chefchaouen: albatru celest, albastru cobalt, albastru marin, albastru electric, albastru metalic, albastru mineral, albastru persan, albastru regal, albastru turcoaz. Unde? Peste tot – porti, usi, ziduri, pavement, ferestre, acopersuri – peste tot!
Vom merge sa vizitam Moscheea Spaniola si Cascada Ras Elma si vom ramane sa mancam de pranz in Medina si sa ne plimbam pe stradute.
In continuare vom pleca pe un drum de 4 ore catre Rabat acolo unde vom si innopta.
Rabat – Turul Atractiilor Turistice
Plecam din Chefchaouen la pranz catre Rabat ca sa vizitam dupamiaza fortareata Mechouar acolo unde se afla Palatul Regal si Turnul lui Hassan, vom intra sa vizitam Mausoleul Regelui dupa care vom merge catre Kashbashul Oudayashilor, langa ocean. Vom vizita mai intai Mausoleul lui Mohammed al V-lea, Turnul lui Hassan si Moscheea neterminata (regele isi propusese sa construiasca cea mai mare moschee din lume).
Vom fi intampinati aici de catre garda regala cu care vom putea face cateva poze. Nu o sa poti sa nu recunosti Turnul lui Hassan care se rica semet la marginea celor 200 de coloane neterminate si masoara o inaltime de 44m, o mica parte din cei 86 m care trebuia sa ii aibe. Interiorul turnului este constituit din rampe, menite sa ajute urcarea calare a muezinului pana in varf unde urma sa infaptuiasca chemarea la rugaciune.
Vom intra in interiorul Mausoleului lui Mohamed al V-lea unde sunt depuse ramasitele lui Mohamed dar si ale celor doi fii Hasan si fratele acestuia. Interiorul este bogat decorat cu Zelige traditional iar tavanul este imbogatit cu lemn de cedru sculptat maiestral.
Dupa cateva zeci de poze in toate ipostazele ne vom urca in microbuze sa pornim spre al doilea obiectiv situat pe malul oceanului Atlantic – Kasbah das Udayas, solemna „fortareata” cu ziduri groase de aparare, turnulete specific marocane si porti de intrare maiestuase.
La finalul plimbarii prin Rabat vom pleca catre hotelul Onomo Medina 4* sau similar.
Ne cazam in a treia noapte in Rabat la Hotel Rihab 4* sau similar in camere duble/twin cu Mic Dejun inclus
Ziua #4 Casablanca – capitala economica a Marocului
Vom pleca de dimineata din Rabat catre Casablanca. Aici ne astepta a doua cea mai mare moschee din lume dupa cea de la Mecca. Moscheea are 30 000 m2, a fost construita in 8 ani, de catre 10 000 de persoane ce au lucrat la ea fara intrerupere, in ture de cate 3000 o data, non-stop 24 din 24; Are cel mai inalt minaret din lume, avand 210 m iar pe esplanda din exterior care are 9 hectare si isi pot spune rugaciunea aici 100 000 de persoane simultan.
Tehnologia se imbina grandios aici pentru ca portila mari si inalte pot fi deschise automat, la fel si tavanul care se deschide si patrund razele soarelui in interior. La subsol are un hammam traditional, o scoala coranica, numeroase sali de conferinte si locuri de rugaciune pentru barbati si femei. Moscheea Hassan al-II-lea este un palat religios unic care te va impresiona prin arhitectura si gradoarea sa.
Dupa vizita din Casablanca, vom porni catre Marrakech la un drum de 3 ore si jumatate pe autostrada, pe parcursul caruia vom face opriri pentru pranz si mers la toaleta.
Dupamiaza vom ajunge in Marrakech si vom merge sa vizitam Gradinile Majorelle.
In ziua #4 o vom lua micul dejun in Marrakech dupa care vom incepe vizita noastra cu faimoasele Gradini Majorelle – denumite si oaza din Marrakech a lui Yves Saint Laurent.
In caldura din Marrakech o plimbare printre : cactusi, palmieri, bambus, cocotieri, cedrii, salcii, roscov, iasomie, agave, crini, chiparosi, ferigi va aduce multa racoare si amintiri de neuitat. Aceste gradini sunt create de pictorul francez Jacques Majorelle în anii 20 (1920) si au fost deschise catre public în 1947.
Ne vom plimba pret de 1 ora si ceva pe aleile umbrite de sutele de specii de arbori plantati de Majorelle si Saint Laurent si vom putea sa ne racorim si sa savuram frumusetea acestui loc. Va fi imposibil imposibil sa nu te “loveasca” culorile tari care se combina cu verdele vegetatiei.
Apoi vom merge catre Hotel Meriem 4* unde o sa ne cazam, dupa care vom iesi la o plimbare prin Piata Jena el Fnaa si vom servi cina.
Seara vom reveni in imensa piata Djemaa el Fna unde o vom gasi trezita la viata cu multa muzica, lume si arome. Odata cu lasarea serii aici apar tavernele ambulante cu carne de miel, tajine, harira , carnaciori picanti, barbeque si fripturi bine condimentate.
Aici vei putea sa faci zeci de poze cu artistii si bazarul din Marrakech pe care sa le arati si prietenilor tai.
Aici in Djemaa el Fna, pe timp de zi vom descoperi dresorii de serpi, maimute si alti artisti de strada.
In jurul lor se aduna banci si scaune si lumea se pune la masa. Vei putea alege sa mananci incepand cu supa harira, gratare de pui, miel sau vita si nu uita sa bei un fresh de portocale sau rodii sau un ceai de menta.
Daca esti femeie nu trebuie sa ratezi un tatuaj cu henna care dureaza pana la 2 saptamani si care ti se face in mai putin de 10 minute de catre femeile marocane care ti-l deseneaza fara schita, o amintire pe care nu trebuie sa o ratezi.
Pun pariu ca o sa te indragostesti si tu de Marrakech, orasul care aduna anual milioane de turisti, din toate colturile lumii, iubit de catre milionari si artisti (marile vedete au toate vile aici: Michael Jackson, Britney Spears etc ) supranumit orasul Rosu datorita caselor facute din lut, care au ramas si azi in forma initiala.
Ne cazam in Marrakech la Hotel Meriem 4* in camere duble cu Mic Dejun inclus
Ziua #5 – Vizitare Muntii Atlas, Ait Ben Haddou, Ouzazarte, Gorges du Dades (200km)
In ziua #5 o sa ne trezim de dimineata sa luam micul dejun la Hotelul din Marrakech , dupa care vom porni cu totii catre Ouarzazarte pe drumul catre Ait Ben Haddou.
Pe drum vom putea sa ne oprim la o cafenea de unde vom avea timp cateva minute sa savuram o cafea si sa facem cateva selfiuri memorabile! O sa urcam cu autocarul pana la 2.260 de metri cand o sa ajungem in pasul Tiz’n Tichka dupa care vom cobora incet-incet, spre Marrakech.
Vizitare Kasbash Ait Ben Haddou
Aici ne-asteapta un pranz marocan la oferta de 100 diharmi dupa care ne vom intalni cu ghidul nostru marocan cu care vom vizita cetatea Ait Ben Haddou si vom strabate ulitele, vom vedea cum se criptau in vremuri apuse mesajele pe hartie fara a fi descoperite.
Vom putea negocia pentru esarfe si suveniruri cu berberii si vom urca pana in varful cetatii de unde avem parte de o panorama superba. Aici avem cateva minute bune pentru poze si selfiuri memorabile.
Orasul – cetate a fost construit pe drumul pe care treceau caravanele, între Sahara si Marrakech, Maroc în prezent, iar în serialul Game of Thrones este zona Yunkai în care se facea schimbul de sclavi. Aici s-au filmat numeroase productii hollywoodiene, precum “Mumia”, “Lawrence al Arabiei” sau “Gladiatorul”.
Esti fan Game of Thrones? O sa vezi Ait Ben Haddou, cetatea rosiatica care a fost transformat in Yunkai si Pentos pentru cel mai popular serial din ultimii ani.
Drumul dintre Ouarzazate si Marrakech este splendid pentru ca dupa 30 de kilometri de mers vom incepe sa urcam muntii Atlas si dupa primele sperpentine ajungem in primul sat de munte. Traversand serpentinele o sa poposim intr-un peisaj de poveste – relativ arid, arareori acoperit de vegetatie – cu cactusi, flori superbe, sate din chirpici, culori tari si variate.
Vizitare Studiouri de film Atlas din Ouzazarte
Hollywoodul a descoperit Ouarzazate si fenomenalele sale kasbashuri (palate-citadela) pentru filmele istorice… si cum Lawrence of Arabia a fost filmat in Ouarzazate si Ait Benhaddou, intreaga lume cinematografica a dat navala in Ouarzazate sa faca si mai multe filme.
Ouzazarte a devenit, rand pe rand, Egipt Antic, Palestina, Roma, Tibet, iar industria cinematografica a prosperat. De altfel, la intrarea dinspre Marrakech se afla doua mari studiouri de film – CLA si Atlas, unde s-au produs filme ca Kingdom of Heaven, Gladiator, Mummy, Prince of Persia si o parte din Games of Thrones.
Vom vizita studiourile de film Atlas (intrare 80 dirhami), unde vom calca pe urmele marilor vedete din aceste megaproductii… va fi fascinant sa vezi ca acele cetati din piatra dura, de necucerit, sunt, de fapt, din carton care la cativa ani incepe sa se cam descompuna, niste Ferrariuri de plastic dintr-un serial italian sau un vas antic in care vaslasii intrau sa dea la rame…
Impresionanta va fi insusi imensa citadela „cruciata” facuta din carton… intr-adevar, cinematografia este arta de a face din carton o imparatie fara seaman.
In apropiere de Ouzazarte o sa facem stanga de pe soseaua principala si o sa ne abatem pana in satul Ait Benhaddou, devenit o adevarata Mecca pentru cineastii de filme istorice.
Calatoria noastra va continua catre Valea Trandafirilor, situata la poalele Muntilor High atlas, orasel pe langa care trece raul Asin M’Goun. Aici s-a format o traditie cu cultivarea trandafirilor in zona Kelaat M’Gouna pana la oraselul Boumalne Dades.
Sunt peste 30 de kilometri de culturi de trandafiri pe aceasta Vale a trandafirilor, unde vom opri si noi sa ne luam cateva cosmetice facute de localnici din petalele de trandafir.
Vom continua drumul si ne vom abate pana la Gorges du Dades, unde vom descoperi un peisaj muntos demn de Transfagarasanul romanesc. Totul se imbina perfect cu zecile de kashbashuri construite de berberi in aceasta vale strabatuta de raul Dades care te va lasa masca cu peisajele lui.
Seara vom ajunge in Gorges Dades in jurul orei 20.00 la Hotelul La Gazelle du Dades unde ne asteapta o cina marocana intr-o locatie traditionala si primitoare.
Ne cazam in Seara #5 la Hotel Chateux Vieux sau similar in Gorges Dades in camere duble/twin cu Cina si Mic Dejun Inclus
Esti fan Game of Thrones? O sa vezi Ait Ben Haddou, cetatea rosiatica care a fost transformat in Yunkai si Pentos pentru cel mai popular serial din ultimii ani.
Ziua #6 – Vizitare Gorges du Dades, Todra Gorges si ajungem la Desertul Merzouga (300km)
In ziua #6 o sa ne trezim de dimineata sa luam micul dejun la Hotelul din Gorges du Dades , dupa care vom porni cu totii catre Merzouga.Les Gorges du Dades – muntii Atlas sunt o splendoare, merita vazuti impreuna cu satele din ei, terasele de livezi, vii sau alte culturi. Sunt minunati, greu de descris in cuvinte, o nebunie de forme, roci, culoare.
Dupa asta vom pleca catre Todra Gorges in drumul nostru spre Merzouga.
Ajungem in Todra Gorges, aflata langa Tinghir. Aici te vei simti ca la Cheile Bicazului, in Romania, inconjurat de sute de rochi inalte pana la 160 de metri. Canionul este situat in partea de est a High Atlas si este strabatuta de un rau care a sapat de-a lungul unei perioade foarte lungi in acest canion si a croit un asemenea peisaj superb.
Vom continua traseul nostru catre Desertul Merzouga si vom ajunge acolo in jurul orei 17.00 unde ne asteapta cate o camila pentru fiecare.
Seara #6 – Plimbare cu Camilele la Apus si Cazare 1 noapte in Desertul Sahara la Corturi Berbere
Urmeaza o plimbare de 50 de minute cu camilele la apus prin desert catre tabara unde ne asteapta berberii cu corturi berbere special amenajate cu saltele, paturi, electricitate si baie.
De ce sa nu mergi singur in Maroc…
Prima data cand am mers in Maroc a trebuit sa parcurg singur traseul acesta de la Fez-Rabat-Casablanca-Marrakech folosing trenul si autocarele si alergand de unul singur cu bagajele dupa mine prin medina veche si celelalte obiective.
Nu doar ca a fost extrem de obositor si neplacut sa merg singur si sa-mi fac griji ce mananc, unde stau, pe unde sa merg si cum sa ma intorc cand m-am ratacit pentru ca am fost pe cont propriu si nu organizat, insa toate problemele de mai sus le-am rezolvat pentru tine in cele 28 ture anterioare de Maroc pe care le-am organizat cu peste 457 de persoane pana acum.
Nu va trebui sa patesti ca mine si sa fii fortat sa mergi cu alti oameni pe care nu ii cunosti si nu stii cum o sa fie, nu o sa pierzi obiective de vizitat pe traseu pe care le scot unele agentii intentionat si nu o sa ai de platit nici un comision de agentie in Maroc pentru ca toate activitatile sunt facute prin agentiile de acolo la preturi fara comisioane si taxe ascunse.
Nu o sa trebuiasca sa te chinui cu bagajele dupa tine, sa alergi de colo colo si sa-ti porti singur de grija pentru ca bagajele le vom lasa la mini-busuri si soferii stau si asteapta dupa noi la fiecare obiectiv pentru ca vom avea cele mai bune conditii la dispozitia noastra: autocar cu AV, muzica buna, sofer de gasca, ghizi locali la obiective, am mai fost acolo de 5 ori si stim cat dureaza, ce sa vizitam, ce merita cumparat/incercat si ce tepe sa nu ne luam.
Pentru ca ne ocupam de toate detaliile excursiei in desert, te asiguram ca am pregatit cele mai bune servicii pentru tine pe care le-am validat cu alte 457 de persoane pana acum in celelalte 28 ture anterioare de Maroc.
Cu TraiesteAventura iesi in castig pentru ca vizitezi toate obiectivele importante, ai parte de ghizi locali, nu esti fortat sa mergi cu alti oameni pe care nu-i cunosti si nu stii cum o sa fie, noi ne ocupam totul de la aterizarea in Maroc si pana la intoarcerea in Romania, tie iti ramane doar sa te distrezi in stilul tau.
Iti vom arata cum sa negociezi, unde gasesti cel mai bun ulei de argan, cum sa alegi suvenirurile pentru cei dragi, unde sa mananci, ce sa nu mananci si tot ceea ce tine de organizare, ne ocupam noi – tie iti ramane doar sa te simti bine si sa te bucuri de experienta.
Tot ce avem nevoie se afla aici: apa, electricitate, saltele de dormit, paturi, perne, corturi acoperite si curate plus gazdele noastre care sunt niste berberi de treaba si alaturi de care ne vom distra in seara noastra petrecuta in desertul Sahara (zona Merzouga).
Odata ajunsi in desert putem face activitati la alegere: sa stam, sa ne urcam pe dunele de nisip, sa facem zeci de poze si videouri, sa facem sandboarding sau sa stam la povesti cu berberii.
Seara in desert este magica pentru ca de aici vezi stelele cel mai bine, vom sta la povesti in jurul focului, vom canta cu beduinii si vom invata sa dansam ca ei si ne vom bucura de o experienta unica pe care o faci odata in viata si ramai cu amintiri pentru totdeauna.
Desigur ca seara in desert nu va lipsi renumitul tajine de pui, ceaiul de menta si povestile.
Ziua #7 Desertul Sahara-Ouarzazarte
Ne vom trezi dimineata la ora 7.00 in tabara berbera din Desert, unde ne vom urca pe camile si vom merge inapoi spre Merzouga timp de 50 de minute.
Vom incepe ziua cu un mic dejun servit in Merzouga, dupa care in jurul orei 8 vom pleca spre Ouzazarte cu autocarele.
Drumul de la Merzouga la Ouzazarte va dura aproximativ 7 ore, dar vom face multe popasuri pe drum pentru pranz si mers la baie. Ai tot confortul in autocare AC, scaune confortabile, muzica sau liniste si parteneri de drum pe masura.
Dupamiaza in jurul orei 16.00 vom ajunge in Ouzazarte. Aici putem alege sa mergem la Hotelul din Ouzazarte sau sa mai petrecem timp prin oras la o plimbare de relaxare.
Ne cazam in Seara #7 la Hotel Kenzi Azghor 4* sau similar in Ouzazarte in camere duble cu Mic Dejun inclus
Ziua #8 Ouarzazarte-Marrakech (150km)
Ne vom trezi dimineata la ora 7.00 in Ouzazarte, vom incepe ziua cu un mic dejun servit la hotel, dupa care in jurul orei 8 vom pleca spre Marrakech cu autocarele.
Drumul de la Ouzazarte la Marrakech va dura aproximativ 4 ore, dar vom face multe popasuri pe drum pentru pranz si mers la baie. Ai tot confortul in autocare AC, scaune confortabile, muzica sau liniste si parteneri de drum pe masura.
Dupamiaza in jurul orei 13.00 vom ajunge in Marrakech. Aici putem alege sa mergem la Hotelul Meriem 4* sau sa mai petrecem timp in Piata Jema El Fnaa, ori prin oras la o plimbare de relaxare.
Pentru ca ne ocupam de toate detaliile excursiei in desert, te asiguram ca am pregatit cele mai bune servicii pentru tine pe care le-am validat cu alte 457 de persoane pana acum in celelalte 28 ture anterioare de Maroc. Cu TraiesteAventura iesi in castig pentru ca vizitezi toate obiectivele importante, ai parte de ghizi locali, nu esti fortat sa mergi cu alti oameni pe care nu-i cunosti si nu stii cum o sa fie, noi ne ocupam totul de la aterizarea in Maroc si pana la intoarcerea in Romania, tie iti ramane doar sa te distrezi in stilul tau.
Iti vom arata cum sa negociezi, unde gasesti cel mai bun ulei de argan, cum sa alegi suvenirurile pentru cei dragi, unde sa mananci, ce sa nu mananci si tot ceea ce tine de organizare, ne ocupam noi – tie iti ramane doar sa te simti bine si sa te bucuri de experienta.
Ziua #8 Seara – Chez Ali – Fantasia Show Marrakech
Marrakechul nu este complet fara o seara spectaculoasa petrecuta la Chez Ali – Fantasia Show.
Desi preturile biletelor pentru cina si spectacol incep de la 500 dirhami/persoana in sus cu tot cu transport (pentru ca se afla la cativa kilometric de oras), noi vom avea un discount considerabil pentru Chez Ali.
Sa-ti povestesc acum de unde a inceput Chez Ali si ce se intampla aici. De mai bine de 25 de ani palatul Chez Ali este gazda aproape in fiecare seara a unui spectacol grandiose pentru turisti si localnici unde cu totii au sansa sa descopere o experienta marocana autentica.
Palatul este amenajat mai mult ca o cetate, care cuprinde multe saloane deschise pentru servit cina, locuri de cazare, dar si un hipodrom in centru unde are loc un spectaculos show cu tot felul de ,,talente locale”: muzicieni, dansatori si multa mancare delicioasa.
Tot spatiul de primire pentru servirea cinei poate sa primeasca pana la 2000 de client odata in cele 20 de saloane amenajate. Vom fi intampinati de calareti inca de la sosirea la Chez Ali, vom face cateva poze de grup cu cativa artisti, dupa care vom merge catre salonul unde suntem repartizati pentru cina.
Aici ne asteapta gustari marocane: supa harira, tajine de miel sau vita, couscous cu legume, tajine de pui. Bauturile nu sunt incluse in pret, dar au un pret decent. In timp ce mananci printre mesele de turisti se vor plimba bande de muzicieni care te vor incanta cu repertorii proprii.
Dupa o cina pe cinste, te asteapta un spectacol grandiose in hipodrom, acolo unde esti asteptat sa iei loc in tribune si sa-I aplauzi cu putere pe dansatori, muzicieni, calareti si toti ceilalti artisti.
Spectacolul se numeste Fantasia si isi are originile din nordul Marocului acolo unde se duelau triburile si fiecare-si trimiteau reprezentanti pe cei mai buni calaresti pe care-I aveau. Spectacolul debuteaza cu o dansatoare din buric si continua cu o serie de trageri cu pusca cu praf, exact cum faceau calaretii berberi in trecut in timpul unei batalii.
Deliciul sunt calaretii special antrenati care calaresc in cele mai neobisnuite moduri, atarnand uneori la cativa centimetri deasupra solului in timp ce caii galopeaza. Mai multe salve de pusca sunt trase de o serie de calareti, dupa care urmeaza defilarea muzicienilor, a jonglerilor, camile, cantarenti si dansatoare din buric. Momentul culminant de la final il arata pe Aladin care zboara pe carpeta lui fermecata dintr-un capat in altul al hipodromului in timp ce se pornesc focurile de artificii.
Chez Ali este o atractie must-see in Marrakech de catre oricine ajunge aici, asa ca nu vom rata ocazia sa mergem aici pentru o seara autentica marocana asa cum nu ai mai vazut niciodata. Chez Ali iti va arata exact traditiile berbere din Maroc, cand triburile-si trimiteau la duel cei mai buni calareti.
Spectacolul Fantasia este despre mister, ospitalitate la standard ridicate si cu siguranta despre mancare delicioasa, mai ales couscousul cu legume sau tajinul de vita!
Ziua #9 – Excursie de 1 zi la Essaouira – oceanul Atlantic (optionala)
In ziua #9 o sa ne trezim de dimineata sa luam micul dejun la Hotelul Meriem, dupa care vom porni cu totii catre Essaouira, unul dintre simbolurile Marocului.
De ce sa mergem intr-o Excursie de 1 zi la Essaouira? (cost extra 19 euro)
1. este un oras cultural, artistic cu o tenta pseudo-hippy, gratie influentelor muzicantilor care au calatorit de-a lungul timpului aici, cel mai cunoscut nume fiind al lui Jimmy Hendrix
2. orasul gazduieste anual un important festival de muzica Gnaoua, unde poti asculta de la jazz la reggae si rock (i se mai spune si Woodstock-ul marocan)
3. Essaouira este cunoscuta pentru calitatea pestelui si a fructelor de mare, situati la Oceanul Atlantic, vom putea savura un peste proaspat gatit la doar 10-15 minute distanta dupa ce a fost prins si adus din larg de catre pescari.
4. daca rozul cladirilor din Marrakech o sa ti se para deja prea mult, in Esaaouira nu vei vedea asa ceva, totul fiind vopsit in alb si albastru
5. o sa-ti placa medina cu zidurile ei albe si in interior souk-urile te atrag instant facandu-ne vizita o placere
Essaouira inseamna ZID in berbera si are o vechime de peste 500 de ani pe coasta de vest a Marocului. Orasul pescaresc este o cetate antica portugheza, abia recent devenita populara pentru turisti, asa ca traiul aici este inca cat se poate de autentic. Vom merge pe urmele localnicilor si vom descoperi cotloane si obiceiuri ale orasului. O sa ne plimbam pe plaja superba, pe vechile metereze fortificate sau printre micile magazine mestesugaresti din medina.
O sa ne oprim pe marginea drumul care duce de la Marrakech spre Essaouira sa admiram caprele urcate in copacii de argan sa manance. Vom sta cateva momente sa ne pozam cu ele si sa intelegem cum se face uleiul de argan.
O sa dam o raita prin portul vechi, prin medina si vom vizita citadela cu tunurile si tunurile inlemnite in timp, in timp ce pe cer o sa fie o ,,invazie” de pescarusi si albatrosi atrasi de orasul pescarilor.
Vom lua pranzul cu peste proaspat sau cu mancare europeana (daca nu-ti place pestele) si vom avea si timp sa ne plimbam pe plaja imensa si fina a Essaouirei in timp ce gandurile ne vor purta catre urmatoarea oprire in Marrakech si drumul catre Desertul Sahara.
Esti fan Game of Thrones? O sa vezi Essaouira, orasul pescaresc care a fost transformat în Astapour, teritoriul Solda?ilor Neîntinati. O sa-ti amintesti de aceasta ca fiind cetatea cu ziduri înalte, în spatele catora se antrenau Westeros, cativa dintre cei mai buni luptatori.
Un client de-al meu care a vizitat Marocul prin agentie s-a plans de comisionul mare practicat de o agentie cunoscuta pentru aceeasi vacanta in Maroc pe care ti-o oferim noi, dar cu 500 de euro mai mult/per persoana.
Nu i-a placut deloc cand s-a trezit singur in aeroport si a trebuit sa se descurce, iar taximetristii, vanzatorii din piete si marocanii care organizau excursiile de 1-3 zile la diverse obiective au profitat din plin de el. Dupa ce a platit cu 100 de euro mai mult pentru mai putin, a fost grabit la obiective cand le vizita, a trebuit sa mearga cu un grup de familii cu copii mici care tipau tot timpul excursiei, s-a simtit abandonat si a ramas cu un gust neplacut dupa ce a mers in excursii cu alti oameni pe care nu-i cunostea si alaturi de care nu a stitu ca o sa fie atat de rau.
Dupa ce i-am povestit si i-am aratat poze cu conditiile pe care oferim la Traieste Aventura si-ar fi dorit sa nu se fi dus prin agentie, ci sa fi mers cu noi pentru tot confortul oferit de autocarul cu AC, distractia cu grupul pe drum si seara, soferul intelegator, ghizii prietenosi care nu-ti cer bacsis obsesiv si faptul ca el nu si-ar fi batut capul cu ce sa faca, unde sa manance, de unde sa cumpere, ci doar s-ar fi bucurat de vacanta pentru ca noi ne ocupam de toata organizarea in locul tau.
Ziua #10 Intoarcerea Zbor Marrakech-Bucuresti
**Contactati-ne pt plecari la cerere din Cluj, Timisoara, Iasi sau orase din Europa
Vom incepe ziua dis de dimineata si vom pleca spre aeroportul din Marrakech.
Aici ajungem in jurul orei 6.00 la aeroportul din Marrakech. Vom avea deja biletele printate si check-in-ul facut, asa ca vom avea timp de plimbat prin duty free. Vom avea o escala de 5 ore in Italia de la ora 12 pana la ora 17:00 cand va trebui sa fim in aeroport ca sa mergem la controlul bagajelor si al pasapoartelor.
Apoi vom merge in jur de 17.30 catre poarta de imbarcare pentru zborul catre Bucuresti Otopeni si ajungem la 22:30 in tara.
Te astept cu mult drag sa te inscrii. Sa ne intalnim inainte de plecare sa ne cunoastem cu cei din grup si sa plecam intr-o noua Aventura plina de experiente noi.
Cu drag,
Mihai Marocanul